2012. május 27., vasárnap

Te kis féreg....és az etetés, tartás kezdeti lépései

Egy kölyök kutya féregtelenítését ideális esetben 2 hetes korától kezdve 2 hetente kell elvégezni, tehát 2-4-6-8-12 hetes korban. A legmegfelelőbb készítmények erre a célra a kölyökkutyáknak szánt paszták, amelyek ízesítettek és az épp aktuális testsúlynak megfelelő adagot szájon át kell beadni.
Azt hogy mi által nekik szánt, nem tudom, mert az íze miatt biztos nem... Szerencsétlen állat, olyan pofát vágott, mintha egy díjoni mustárral, citrommal és "erőspistával" megkent banánpépet nyomnának a számba hajnali kettőkor...
Tiltakozó magatartás....





A megfelelő készítményt, melyet állatpatikánkban tudunk megvásárolni, - ennek külön beadási díja nincs, ill. a későbbiekben ezt otthon mi is egyszerűn be tudjuk majd adni a kutyusnak - csak mindig ismerni kell hozzá a pontos testtömeget. Max 5 hetesen kapta utoljára, úgyhogy hazaérkezésünkkor már mentem is venni neki. Ekkor volt ebünk 2080gr és 7 hetes.

Haggyámá azzal a mérleggel....

Az elválasztás szabályait szintén fontos ismernünk. Az új helyszín, az anyakutya és a testvérkék hiánya pont elegendő stresszt jelent, így aztán érdemes valami játékot vagy rongyot is elhozni az alomból, ez megnyugtathatja, emlékezteti a családra, ezért ezt nem kell még azonnali táplálékváltással is tetézni.
A első napokban fontos, hogy megszokott táplálékát kapja a kutya és csak fokozatosan keverve térjünk át új kosztra.
A gondos tenyésztő mindig ad egy "kezdőpakkot" a kölyök mellé, nekünk is volt ilyen.
Naponta 10 %-al adtunk mindig többet az új tápból az egész napi adagra nézve és háromszori étkezésre porciózva.
A megfelelő táp kiválasztása sem egyszerű feladat...Gondolnánk ott az internet, majd utánanézek..ja...aztán annyi mindent olvasni, hogy már hánysz a sok táptól, csak a nevük hallatán. Persze érdemes mindenképpen valami minőségi tápot választani - neveket nem írok,nem kell semmi reklám itt, de privát szférában segítünk, ha tudunk. Mi megtaláltuk az aranyközéputat, mivel az érzékenyebb emésztésű francia bulldognak, "sensitive" tápot javasoltak a legtöbb helyen, így is találtunk olyat (1-2 hetet minimum törtük a fejünk a tápokba bele...) ami megfelelő lett Max-nek és szereti eszi, falja, zabálja most már 100 százalékban, gond nélkül.
Létezik bárányhúsos, meg csirkés, amire többen mondták ki lehet próbálni, de valószínű nem bírja, akkor lazacost adjuk, az az érzékeny emésztésűeknek való. Nem is értettem, miért kísérletezzek barival, meg pipivel, egyből lazacot neki...azt sem tudom, ettem e valaha lazacot, de a kutyánk már nem panaszkodhat, különben ráhúzom a halpikkelyt a bőrére.....lazac...luxuseb..na, ja... :D
Volt 1-2 hónapos kölyöknek való (ebből egy kis zacsival fogyott el) majd utána ugyanez csak nagyobb szemcseméret, ami már 2 hónapos kortól ajánlott.




Vízilovat marcangolva, majmon könyökölve...

Itt rögtön meg is említeném, hogy ugyebár aki manapság kutyát akar, annak azért számolni kell némi kiadással, főleg az elején, de aztán sok múlik a kutya szüleinek múltján, meg a szerencsén főleg, milyen nyavalyákat szed össze a kedvencünk. Kötelező oltások 3-4 ezer, chip 3500, féreghajtó, sampon, póráz, játék, műcsont, kefe - sör(nekem), üccsi (többieknek) ,jutifalat (Maxnek) - meg ilyenek... Ezek az első hetekben, aztán csak a kaja és az energia amit együtt égettek el és persze a szeretet, hiszen miért is van négylábú ebtársunk?
Eb-terület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése